Proje Kodu:124K756
Proje Başlığı: Türkiye’de Kiralık Konuta Erişim Araştırması: Sebepler, Toplumsal Süreçler ve Kamu Politikası Önerileri"
Proje Ekibi: Ezgi Doğru ve Işıl Erol
Proje Özeti:
Projenin amacı Türkiye’de son dönemde artan erişilebilir kiralık konut probleminin nedenlerini, örüntülerini, sonuçlarını ortaya koymak, uluslararası deneyimlerden en iyi uygulamaları bulmak ve kiralık konut sektörünün sürdürülebilir kılınması için kanıt temelli kamu politikası önerilerini tespit etmektir. Türkiye’de erişilebilir kiralık konut problemi konusunun önemi bireysel bir problem olmanın ötesinde geniş ekonomik, sosyolojik ve siyasal sonuçlar yaratabilecek çok boyutlu bir olgu olmasıdır. Medyaya yansıyan artan tahliye ve kira tespit davaları, ağır ceza mahkemelerinde neticelenen kiracı-ev sahibi kavgaları, büyük şehirlerde başlayan tersine göç dalgaları krizin derinliğine ve çözümünün aciliyetine işaret etmektedir 12. Kalkınma Planı’nın “Politika ve Tedbirler” bölümü 861. paragrafında “konut arz ve talebinin niteliğini veriye dayalı analizlerle belirlemeye yönelik araştırma ve projelerin destekleneceği” ifadesi önerilen araştırmanın temel dayanaklarından biridir (Kalkınma Bakanlığı 2023: 209). Projenin temel araştırma soruları; Türkiye’de erişilebilir kiralık konut probleminin neden ortaya çıktığı, nasıl örüntüler gösterdiği, ne gibi sonuçlara yol açtığı ve uluslararası deneyimlerin ışığında hangi kamu politikası önerileriyle yönetilebileceğidir.
Proje Başlığı: Yeni Köylüler, Tarımsal Dönüşümler ve Türkiye Kırında Soylulaştırma
Proje Ekibi: Candan Türkkan ve Işıl Erol
Proje Özeti:
Önerilen araştırma, tarıma girişme amacıyla kentten kıra göç eden ‘yeni köylülerin’, göç ettikleri yerlerde nasıl ekonomik ve mekânsal dönüşümler tetiklediğini incelemeyi ve kıra göç kaynaklı bu dönüşümlerin kırsal soylulaştırma yaratıp yaratmadığını tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda, akademik literatüre ve politika geliştirmeye temel katkı ysağlayacaktır.
Proje Başlığı: Kampüs İçi Akıllı Kentsel Tarım: ÖzÜ Kampüsü'nde Dikey Tarım ve Aquaponic Bahçe Prototip Tasarımı ve Geliştirilmesi
Proje Ekibi: Işıl Erol, Nagihan Çömez, Candan Türkkan, Özge Samancı, Tangör Tan ve Defne Tüysüzoğlu
Proje Özeti: Önerilen projenin amacı iki yönlüdür: (1) Özyeğin Üniversitesi kampüsünde küçük ölçekli yenilikçi kentsel tarım prototiplerinin (örneğin dikey çiftlik ve aquaponic bahçe) tasarlanması, geliştirilmesi ve son kullanıcı olarak Le Cordon Bleu İstanbul iş birliği ile uygulanması; ve (2) İstanbul'da potansiyel son kullanıcılarla mekânın deneyimsel kalitesini artırmak ve ticari kentsel tarım iş modellerini geliştirmek amaçlı dikey tarım uygulamaları.